Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Продавав неіснуючі генератори: кіберполіція викрила зловмисника у шахрайстві

Фігурант, перебуваючи під вартою, ошукав громадян на майже 100 тисяч гривень. Чоловік розміщував в інтернеті фейкові оголошення щодо продажу товарів та привласнював передплату покупців. Правоохоронці оголосили йому підозру.

35-річного чоловіка викрили співробітники кіберполіції Запоріжжя спільно зі слідчими відділу поліції №2 Запорізького районного управління поліції, оперативниками Держустанови «Запорізький слідчий ізолятор» та працівниками Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Мін’юсту.

Зловмисник на платформах оголошень пропонував постачання генераторів з-за кордону. Умовою була повна або часткова передплата, яку він отримував на підконтрольні банківські рахунки. Щойно покупці переказували гроші – фігурант припиняв з ними контакт і не виконував взятих на себе зобов'язань.

У такий спосіб він привласнив близько 100 тисяч гривень. Протиправною діяльністю чоловік займався, перебуваючи під вартою за вчинення майнових злочинів.

В установі виконання покарань правоохоронці провели обшук та вилучили мобільний телефон.

Зловмиснику оголосили підозру за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває.

Процесуальне керівництво здійснює Вознесенівська окружна прокуратура Запоріжжя.

Аналогічну схему шахрайства викрили працівники кіберполіції Рівненщини. Там група зловмисників, перебуваючи у СІЗО, ошукала громадян на продажі неіснуючих табачних виробів.

Кіберполіція рекомендує громадянам обирати лише перевірені ресурси для онлайн-шопінгу та надати перевагу післяплаті покупок, аби не стати жертвами подібних схем.  Також закликаємо не повідомляти стороннім дані банківських карт, особливо термін дії та CVV-код.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України