Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Продавав неіснуючий товар: правоохоронці Києва викрили шахрая, який ошукав більше 60-ти громадян

Порушник створив інтернет-магазин з продажу комп’ютерної техніки та поставив умову лише повної оплати наперед. Поліцейські встановили потерпілих від дій афериста по всій Україні, які перерахували гроші фігурантові та так і не отримали замовлення. За такі протиправні дії чоловікові може загрожувати до восьми років позбавлення волі.

Спільно із слідчими Дарницького управління столичної поліції кіберполіцейські Департаменту кіберполіції НПУ викрили у шахрайстві 37-річного уродженця Донецької області, який створив інтернет-магазин з продажу комп’ютерної техніки. Потерпілі скаржились, що купуючи товари у одному з інтернет-магазинів та здійснюючи повну оплату наперед, вони не отримують замовлення.

Під час досудового розслідування встановлено, що порушник самостійно керував інтернет-сайтом, приймав замовлення, відповідав на дзвінки. За відправлення товару він вимагав у покупців здійснення повної оплати наперед за реквізитами банківської картки. Коли потерпілі телефонували зі скаргами, що відправлення довго не отримують, чоловік обдурював людей, запевняючи, що це через затримку логістики.

У деяких випадках, аби відвести підозру щодо своїх незаконних дій, він навіть надсилав потерпілим договори поставки замовленого ними товару, тим самим створював в осіб–замовників видимість реальності здійснення цивільно-правових операцій.

Наразі поліцейські вже встановили 62 громадянина України, які стали жертвами інтернет-шахрая. Кожен з них перерахував фігурантові від 25 000 до 70 000 гривень за неіснуючий товар. Заходи із встановлення інших потерпілих продовжуються.

Під час проведення обшуку за місцем мешкання чоловіка у орендованій квартирі в Києві правоохоронці вилучили банківські картки, комп’ютер та інші речові докази вчинення злочину.

продавав неіснуючий товар: правоохоронці києва викрили шахрая, який ошукав більше 60-ти громадян

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури слідчі повідомили фігурантові про підозру у скоєнні злочину, передбачено ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України – шахрайство. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Досудове розслідування триває.

 

Відділ комунікації поліції Києва