Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Протидія фейкам, пропаганді, хакерським атакам та шахрайству – результати роботи кіберполіції з початку воєнного стану

Майже чотири місяці триває збройна агресія рф проти України: ворог використовує кіберфронт як один із основних напрямків для атак нашої країни. З початку війни кіберполіцейські заблокували понад 3600 ворожих ресурсів.

Одним з основних векторів роботи кіберполіції залишається протидія шахрайству в інтернеті.

Щодня правоохоронці виявляють та попереджають спроби зловмисників «заробити» на війні. Так, з початку введення воєнного стану кіберполіція викрила шахрайську діяльність понад 500 осіб.

Найрозповсюдженішими схемами шахрайства в інтернеті є псевдоблагодійність, пропозиції з оренди неіснуючого житла, фейкові пасажирські перевезення та продаж неіснуючих товарів, зокрема і військової амуніції. Також поширені схеми фішингу або виготовлення фіктивних документів, які нібито дозволять чоловікам призовного віку перетнути державний кордон.

Окремий напрямок роботи кіберполіції – протидія фейкам і пропаганді, що поширюють прокремлівські джерела або поплічники «руского міра». Для цього було створено бот у Telegram https://t.me/stopdrugsbot, куди громадяни надсилають посилання на ворожі канали, групи та профілі у соцмережах та месенджерах. Далі для блокування диверсійних ресурсів використовується канал StopRussiaChannel | MRIYA - https://t.me/stoprussiachannel - тут висвітлюються детальні інструкції, як це зробити.

Відтак і початку воєнного стану вдалося заблокувати понад 3600 ворожих інтернет-ресурсів із загальною аудиторією більше 25,5 мільйонів користувачів. Окремо заблоковано 6780 публікацій, які містили антиукраїнський контент чи виправдовували війну.

Також кіберполіція здійснює пошук та ідентифікацію колаборантів і військових-окупантів, запобігає DDoS-атакам на приватний та державний сектори, попереджає атаки проросійських хакерських угруповань, виявляє та фіксує факти злочинної діяльності загарбників. У рамках міжнародної кооперації з представниками правоохоронних органів і біржами криптовалют проводиться комплекс заходів для виявлення та припинення руху криптоактивів, що використовують окупанти для фінансування злочинів.

Закликаємо громадян інформувати правоохоронців про ворожі дії, зокрема через бот кіберполіції «Народний месник» – https://t.me/ukraine_avanger_bot. Функціонал бота дозволяє передати інформацію про виявлену техніку або військових-окупантів, випадки мародерства, місця знаходження снарядів, що не розірвалися, мітки, залишені ворогом, поплічників окупантів або надати доступ правоохоронцям до приватних камер зовнішнього відеоспостереження.

Якщо ви стали жертвою злочину в інтернеті, заповніть форму на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.

Наближаємо перемогу!

Департамент кіберполіції Національної поліції України