Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Протидія сексуальному насильству над дітьми: кіберполіцейскі прийняли участь у міжнародному тренінгу за програмою EMPACT

Захід відбувся за підтримки Європолу у вересні 2023 року в Іспанії. Однією з основних тем була протидія сексуальному насильству над дітьми. Участь у ньому взяли правоохоронці з 27 європейських країн. Здобуті завдяки  тренінгу заходи вже допомогли затримати понад півсотні злочинців.

До тренінгу долучилися кіберполіцейські Віктор Байов та Євгеній Дороганов. Правоохоронці взяли участь у семінарах, присвячених протидії сексуальній експлуатації дітей та боротьбі з онлайн-шахрайством за допомогою передових технологій.

Протидія онлайн-шахрайству

Європейська програма EMPACT серед своїх пріоритетів визначає боротьбу з онлайн-шахрайством та іншими видами економічних і фінансових злочинів. У рамках тренінгу Євгеній Дороганов ознайомився з методами викриття як окремих аферистів, так і учасників масштабних шахрайських мереж в інтернеті.

Також розглядалися методи протидії підробці безготівкових платіжних засобів, які спрямовані на обман окремих громадян, підприємств і громадськості загалом. Адже, за даними Європолу, щороку зловмисники отримують багатомільйонні доходи та використовують онлайн-платформи для розширення своєї шахрайської діяльності, масштабуючи її на велику кількість жертв.

«Стрімкий розвиток технологій обумовлює жвавість кіберзлочинців, особливо у сфері онлайн-комерції. Ми постійно вдосконалюємо свої навички, щоб викривати онлайн-шахраїв та робити інтернет безпечним для активних користувачів мережі», - зауважив Євгеній Дороганов.

Боротьба зі злочинами сексуального насильства над дітьми

Правоохоронці країн-учасниць, серед яких кіберполіцейський Віктор Байов, покращили навички розслідування злочинів сексуального насильства родичів над власними дітьми, та ідентифікації розповсюджувачів контенту із зображенням сексуального насильства над дітьми.

Згідно з даними Європолу, завдяки опанованим у вересні минулого року методам розслідування, на початок березня поточного року були заарештовані 57 людей, підозрюваних у зберіганні та поширенні зображень сексуального насильства над дітьми. А кілька десятків дітей було захищено від фізичного або потенційного насильства.

Вік чоловіків, заарештованих за завантаження та розповсюдження матеріалів із зображенням сексуального насильства над дітьми становить від 23 до 72 років. Деякі із заарештованих мали прямий доступ до дітей через свою професію: четверо з підозрюваних є шкільними вчителями, а один працює з дітьми-інвалідами. Також, десять підозрюваних мають власних дітей.

«Такі злочини не мають географічних кордонів, тому ефективно протидіяти сексуальному насильству над дітьми в інтернеті можливо лише у тісній співпраці з іноземними колегами», - зазначив Віктор Байов.

Протидія сексуальному насильству над дітьми в Україні

Тим часом, громадською організацією «Магнолія» за підтримки Міністерство цифрової трансформації України, Дія.Освіта та Департаменту кіберполіції Національної поліції України створено портал StopCrime для анонімних повідомлень про матеріали і злочини, пов’язані із сексуальним насильством над дітьми в інтернеті.

За словами очільника кіберполіції Юрія Виходця, мета проекту, реалізованого у співпраці з європейськими партнерами, - захист дітей та формування безпечного кіберпростору.

«На цьому порталі люди можуть залишити повідомлення про факти сексуального насильства над дітьми в інтернеті та дізнатися більше про онлайн-безпеку. Підтверджена інформація невідкладно надходитиме до правоохоронців для проведення розслідування та викриття зловмисників», – додав він.

Одним з важливих елементів протидії насильству над дітьми в інтернеті, є формування довірливих відносин. Дитина має знати, що у будь-якому випадку може розраховувати на допомогу батьків чи вчителя.

Детальніше про те, як правильно встановити емоційний зв’язок з дитиною, розповідається на сайті Всеукраїнської програм ментального здоров’я «Ти як?», розробленого за ініціативою Олени Зеленської. Його метою є психологічна допомога українцям, в тому числі дітям, аби бути ментально стійкішими в умовах війни та інших загроз.


Департамент кіберполіції
Національної поліції України