Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Проєкт «Custody Records» в Нацполіції - успішний механізм захисту прав людини

Це втілення міжнародних стандартів захисту прав людини в Україні. Війна принесла нові виклики, проте вони не є перешкодою для продовження проведення реформ в Україні та набуття нашою державою повноправного членства європейського співтовариства правових держав

У 2016 році Національною поліцією України спільно з представниками громадського об’єднання «Експертний центр з прав людини», Всеукраїнською благодійною організацією «Українська Фундація Правової Допомоги» розпочато пілотний проєкт «Custody Records». Запровадженню даного проєкту передувало детальне вивчення міжнародного досвіду використання таких систем, зокрема роботи центрів для затриманих у Великій Британії.

Проєкт «Custody Records» призначений для покращення стандартів захисту прав затриманих осіб, внаслідок запровадження електронної фіксації інформації про всі дії щодо осіб, які перебувають під контролем поліції з моменту фактичного затримання і поміщення до слідчого ізолятора або звільнення з-під варти, а також для захисту працівників поліції від неправдивих звинувачень з боку затриманих осіб.

Упровадження проєкту «Custody Records» в територіальних (відокремлених) підрозділах поліції – це позитивний досвід та продовження роботи над подальшим втіленням міжнародних стандартів захисту прав людини в Україні. Сьогодні це завдання є особливо важливим для державних органів України, оскільки війна принесла нові виклики, проте вони не є перешкодами для продовження проведення реформ в Україні.

Така ініціатива підтримується зокрема Урядом України, офісом Ради Європи в України, Уповноваженою у справах Європейського суду з прав людини, Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, керівництвом МВС та НП України, керівництвом ГУНП та територіальних (відокремлених) підрозділів ГУНП в областях, очільниками органів місцевої влади та місцевого самоврядування, зокрема військових державних адміністрацій, обласних та районних рад, окремих територіальних громад тощо.

Станом на 24 січня 2024 року проєкт «Custody Records» запроваджено в 88 підрозділах Національної поліції України, в 47 з яких він почав функціонувати саме протягом 2023 року.

Таким чином проєкт «Custody Records» повноцінно функціонує та щоденно доводить свою ефективність у:

- ГУНП у Вінницькій області - 25;

- ГУНП в Чернівецькій області - 7;

- ГУНП в Хмельницькій області -10;

- ГУНП в Рівненській області - 5;

- ГУНП у Волинській області - 6;

- ГУНП в Житомирській області - 4;

- ГУНП в Кіровоградській області -3;

- ГУНП в Полтавській області -2;

- ГУНП в Сумській області - 4;

- ГУНП в Тернопільській області - 2;

- ГУНП в Чернігівській області -3;

- ГУНП в Закарпатській області - 5;

- ГУНП в Черкаській області -1;

- ГУНП в Одеській області - 6;

- ГУНП у Львівській області - 3;

- ГУНП в Івано-Франківській області - 2.

Працівники підрозділів забезпечують проведення всіх дій із затриманими, доставленими та запрошеними особами до підрозділів поліції виключно у зонованих приміщеннях та вносять до ІП «Custody Records» дані щодо всіх дій із такими особами.

Безумовно, впровадження проєкту «Custody Records» щодня демонструє свою ефективність, а тому ми продовжуємо свій рух вперед до європейських стандартів, постійно вдосконалюючи сферу захисту прав людини.

Департамент комунікації

Національної поліції України