Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Приблизно кожне сьоме звернення на телефонну лінію кіберполіції пов’язане з віртуальними активами – Сергій Кропива

При цьому у правопорушників існує хибна думка, що криптовалюта є анонімною і правоохоронці не зможуть встановити кінцевого власника активу. Про це сьогодні, 2 грудня, повідомив перший заступник начальника Департаменту кіберполіції Сергій Кропива під час Міжнародного форуму «Клептократія і незаконні фінансові потоки».

Під час свого виступу Сергій Кропива зазначив, що Україна займає одне з передових місць у світі за кількістю криптовалютних активів у громадян. Відтак він розповів про досвід розслідування злочинів, пов’язаних із віртуальними активами.

«На сьогодні ми бачимо, що приблизно кожне сьоме звернення на телефонну лінію кіберполіції пов’язане саме з віртуальними активами. Варто зазначити, що завдяки децентралізації та анонімності криптовалют, її дедалі частіше використовують зловмисники», - повідомив він.

На прикладі роботи підрозділу Сергій Кропива розповів про найпоширеніші злочини, пов’язані з цифровими активами. Зокрема йдеться про викрадення та вимагання криптовалюти, продаж заборонених товарів, виплату заробітних плат учасникам злочинних схем та шахрайство з криптовалютами у вигляді інвестування, фінансових пірамід тощо.

«Розуміючи націленість держави на розвиток сектору віртуальних активів, у Департаменті кіберполіції було створено управління інноваційного розвитку, яке займається аналітикою та супроводженням кримінальних проваджень, де існують зв’язки з криптовалютою. Наші працівники постійно навчаються, переймають досвід у правоохоронців Європи та США», - зазначив Сергій Кропива.

Також він розповів, що цього року кіберполіція провела 9 міжнародних операцій, кожна з яких була пов’язана з віртуальними активами. Учасники злочинних схем на території України заволодівали чужими грошима, приймали та обмінювали незаконно отримані активи, займалися торгівлею наркотиками та зброї за криптовалюту. Загальні збитки, завдані транснаціональними злочинними групами, склали понад 30 мільярдів доларів.

Сергій Кропива наголосив на важливості внесення змін до національного законодавства та розповів про участь співробітників кіберполіції у розробці профільного Закону «Про віртуальні активи».

Міжнародний форум проходив у Києві 1-2 грудня за ініціативи Офісу Генпрокурора України. Окрім кіберполіції, участь у заході взяли представники прокуратури, слідчих органів, експертів та науковців з різних країн світу.

Департамент кіберполіції Національної поліції України