Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Привласнили матеріальну допомогу вдови військового ЗСУ: кіберполіція викрила пособників шахраїв

Зловмисників викрили оперативники управління протидії кіберзлочинам в Запорізькій області спільно зі слідчими слідчого управління області під процесуальним керівництвом Запорізької обласної прокуратури. Підозрювані допомогли шахраям заволодіти майже 4 млн гривень матеріальної допомоги, яку жінка отримала від держави у зв’язку із загибеллю чоловіка на війні.

Правоохоронці встановили осіб, причетних до злочину, – це мешканці Дніпропетровської, Волинської та Черкаської областей віком від 18 до 21 року. Молодики з корисливих мотивів надали шахраям свої дані з метою реєстрації ФОП та онлайн-акаунтів на криптобіржах для подальшого використання у злочинних оборудках.

Встановлено, що шахраї зателефонували вдові військовослужбовця ЗСУ під виглядом оператора мобільного зв'язку. Зловмисники переконали запоріжанку надати конфіденційну інформацію про її фінансовий номер і на деякий час вимкнути телефон. Потім замовили в оператора мобільного зв’язку послугу відновлення сім-карти.

У такий спосіб шахраї отримали доступ до онлайн-банкінгу жінки. На її рахунку знаходилося майже 4 млн грн, які жінка отримала у якості матеріальної допомоги від держави у зв’язку із загибеллю чоловіка на війні.

У подальшому через зареєстровані на підозрюваних ФОП та електронні облікові записи шахраї вивели депозит жінки на підконтрольні рахунки.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями мешкання фігурантів у трьох областях України. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські та сім-картки.

Зловмисникам, які надали шахраям свої дані для використання у злочинній діяльності, оголошено про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх осіб, причетних до цього правопорушення. 

Кіберполіція наголошує: не повідомляйте стороннім особам інформацію про ваш фінансовий номер та банківську карту! Дотримуйтеся порад, як убезпечити свій фінансовий номер, щоб не стати жертвою шахраїв.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України