Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Привласнили мільйон гривень із рахунків, представляючись працівниками банків: кіберполіція викрила зловмисників

Двоє чоловіків у телефонних розмовах запевняли громадян, що до їхніх рахунків отримали доступ сторонні особи. «Для захисту» просили назвати всі банківські дані, а отримавши їх - привласнювали гроші потерпілих. Загальна сума збитків становить близько мільйона гривень. 

Шахрайську схему викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Полтавській області спільно зі слідчим управлінням обласної поліції області та у співпраці з працівниками служби безпеки банку.

Незаконну схему «провернули» двоє друзів: вони телефонували громадянам, видаючи себе за представників банку, і переконували, що доступ до їх рахунків отримали шахраї. Аби зберегти гроші й заблокувати підозрілі операції, зловмисники випитували номер, CVV-код, PIN-код картки та термін дії. 

Ці відомості фігуранти «прив’язували» до платіжних систем і, використовуючи технологію NFC, знімали готівку у банкоматах. Для цього у потерпілих вони також запитували код-підтвердження. 

За попередніми підрахунками, зловмисники ошукали близько 60 громадян, переважно старшого віку. Загальна сума збитків сягає мільйона гривень. 

В оселях фігурантів працівники поліції провели обшуки. Вилучено мобільні телефони, понад 30 банківських карток, SIM-карти і флеш-накопичувачі. До проведення слідчих дій також залучили співробітників батальйону поліції особливого призначення. 

Зловмисникам оголосили підозру за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Слідчі дії тривають. Підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Полтавської обласної прокуратури. 

Нагадуємо: не повідомляйте нікому дані банківської картки, особливо CVV та PIN-код, адже справжні працівники банку ніколи не запитують таку інформацію.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України

привласнили мільйон гривень із рахунків, представляючись працівниками банків: кіберполіція викрила зловмисників