Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Сергій Демедюк: кіберполіція використуватиме систему екстреного сповіщення у випадках кіберзагроз (ФОТО)

Про це сьогодні, 26 вересня, повідомив начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України під час підписання меморандуму про співпрацю з мобільним оператором «Lifecell».

Меморандум було підписано сьогодні, 26 вересня, за підтримки та сприяння Української Асоціації операторів зв’язку «Телас». У його межах дата-оператор «lifecell» передав Департаменту кіберполіції систему власної розробки для екстреного інформування в умовах надзвичайних ситуацій Emergency Notification System (ENS). Ця система стане інструментом для забезпечення оперативного інформування визначених груп осіб в умовах кіберзагроз через голосові виклики, SMS та e-mail.

У заході взяли участь начальник Департаменту кіберполіції Сергій Демедюк та головний виконавчий директор lifecell Ісмет Язиджи.

За словами керівника української кіберполіції, відомство продовжує посилювати співпрацю з приватним сектором у сфері забезпечення кібербезпеки. Відтепер за допомогою отриманого програмно-апаратного комплексу підрозділ матиме можливість оперативно інформувати про кіберзагрозу завчасно визначені групи отримувачів, в тому числі – і об’єкти критичної інфраструктури.

«Екстрені повідомлення надсилатимуться у випадку настання надзвичайної ситуації. Крім того, ми надаватимемо включеним до списку структурам рекомендації щодо мінімізації наслідків таких загроз», – зазначив Сергій Демедюк.

Він також додав, що система екстреного оповіщення вже була успішно протестована. За її допомогою вдалося запобігти розповсюдженню шкідливого програмного забезпечення якраз у державному секторі.

«Система показала себе лише з позитивної сторони, так як ті співробітники, які отримали повідомлення про кіберзагрозу, змогли протягом 5 хвилин розповсюдити у себе у корпоративній мережі цю інформацію, чим розповсюдження цього ШПЗ було зупинено», – повідомив керівник Департаменту кіберполіції.

Ісмет Язиджи повідомив, що компанія докладає максимальних зусиль до створення безпечного кіберпростору, адже від цього залежить безперервна робота мобільного зв’язку абонентів та безперебійність бізнес-процесів.

«Система екстреного сповіщення ENS в умовах антикризового управління дозволить своєчасно попереджувати про загрози, тим самим мінімізуватиме можливі негативні наслідки. Саме тому ми прийняли рішення, в рамках корпоративної соціальної відповідальності lifecell, надати систему ENS для використання кіберполіції», – зазначив головний виконавчий директор lifecell.

За словами Сергія Демедюка, така система буде у нагоді не лише спеціалізованим суб’єктам надання інформації. Планується розповсюджувати її усім бажаючим, хто пройде процес верифікації. Для цього структури повинні повідомити відповідну інформацію – для внесення їх до списку оповіщення.

 

Департамент комунікації
Національної поліції України