Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Сергій Кропива: «Завдання кіберполіції – створити безпечне кіберсередовище для усіх користувачів онлайн-простору»

Сьогодні, 13 травня, відбувся Всеукраїнський форум «Україна 30», присвячений темі національної безпеки України, визначенням першочергових завдань у проведенні реформ та розвитку сил, секторів та індустрій, що пов'язані із забезпеченням безпеки у країні.

В обговоренні питань інформаційної та кібербезпеки та протидії кіберзагрозам взяв участь перший заступник начальника Департаменту кіберполіції Сергій Кропива.

У своїй промові він зазначив, що питання безпеки в мережі є актуальним не тільки для кожного громадянина, а й для держави в цілому, оскільки кіберпростір може нести загрози національній та міжнародній безпеці.

Серед найхарактерніших загроз сьогодення у кіберпросторі Сергій Кропива визначив наступні:

• фішингові додатки та вебсайти, які виманюють дані у користувачів Інтернету щодо їх логінів та паролів до електронних гаманців, сервісів онлайн-аукціонів, переказування або обміну валюти тощо;
• створення та розповсюдження шкідливого програмного забезпечення;
• кібератаки на комп'ютерні системи;
• онлайн-шахрайство через інтернет-аукціони, інтернет-магазини, сайти та телекомунікаційні засоби зв'язку;
• викрадення баз даних та втручання у роботу вебсайтів і робочих станцій;
• створення та поширення протиправного контенту.

«Робота у напрямку протидії кіберзлочинності наступальна та комплексна, це відповідно відображається у її результатах. Зокрема із початку року кіберполіція викрила 10 організованих злочинних угруповань. Працівники кіберполіції супроводжують розслідування майже 9 тисяч кримінальних правопорушень. У цьому році, в рамках співпраці, кіберполіцейські взяли участь у дванадцяти міжнародних поліцейських операціях, ініціатором двох із них був саме Департамент кіберполіції», – повідомив Сергій Кропива.

Окрім виявлення та розкриття злочинів, кіберполіція проводить превентивну роботу для підвищення цифрової грамотності користувачів мережі. Разом із цим налагоджується співробітництво з національним ІТ-сегментом, міжнародними партнерами, іноземними правоохоронними органами. Крім цього, кіберполіція бере активну участь у актуалізації змін до діючого законодавства.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України