Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Створювали фішингові боти під виглядом ботів енергетичної компанії: судитимуть членів шахрайської організованої групи

Кіберполіцейські встановили осіб, які під час блекаутів створювали фішингові боти у месенджері «Telegram» під виглядом ботів енергетичної компанії ДТЕК. Зібравши необхідні дані користувачів, фігуранти здійснювали несанкціонований вхід до акаунтів потерпілих. Надалі зі «зламаних» акаунтів вони робили автоматичну розсилку шахрайської реклами для привласнення грошей громадян. Обвинувальний акт стосовно членів організованого злочинного угруповання скеровано до суду.

У червні оперативники кіберполіції спільно зі слідчими Печерського управління поліції під процесуальним керівництвом Печерської окружної прокуратури провели обшуки в оселях правопорушників. Вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, банківські картки та SIM-картки.

За допомогою фішингових ботів зловмисники дізнавалися авторизаційні дані для входу до акаунтів «Telegram» (номер телефону і код-підтвердження для входу). Надалі зі скомпрометованих акаунтів в автоматичному режимі розсилали рекламу шахрайських каналів, на яких пропонували псевдоінвестиції у різні проєкти.

Наразі обвинувальний акт стосовно членів організованої  злочинної групи скеровано до суду.

Дії обвинувачених кваліфіковані, залежно від участі у злочинній діяльності, за кількома статтями Кримінального кодексу:

- ч. 3 ст. 28 (Кримінальне правопорушення вчинене організованою групою);

- ч. 4 ст. 190 (Шахрайство);

- ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж);

- ч. 2 ст. 361-1 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут).

Обвинуваченим може загрожувати до п`ятнадцяти років позбавлення волі.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України