Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Судитимуть членів злочинної групи, які привласнили понад 11 мільйонів гривень пожертв для дітей

Столичні кіберполіцейські викрили зловмисників, які реєстрували фейкові благодійні фонди для допомоги дітям. Обвинуваченим загрожує до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Учасники угруповання реєстрували фіктивні благодійні фонди для допомоги дітям, які постраждали від війни. Зловмисники телефонували підприємцям та представникам різних організацій і переконували робити пожертви. Для цього вони облаштували call-центр. Отримані пожертви члени угруповання розподіляли між собою і витрачали на власні потреби. Невелику частину отриманих грошей перераховували на благодійність з метою маскування протиправної діяльності.

У такий спосіб вони привласнили понад 11 мільйонів гривень.

У березні оперативники кіберполіції спільно зі слідчими Дарницького управління поліції під процесуальним керівництвом Дарницької окружної прокуратури Києва за силової підтримки працівників полку поліції особливого призначення провели низку обшуків. Вилучено докази протиправної діяльності.

На майно та банківські рахунки учасників організованої групи накладено арешти.

Наразі обвинувальний акт стосовно членів організованої злочинної групи скеровано до суду.

Дії обвинувачених кваліфіковані, залежно від участі у злочинній діяльності, за кількома статтями Кримінального кодексу:

- ч. 3 ст. 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги);

- ч. 1 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Обвинуваченим може загрожувати до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Департамент кіберполіції

Національної поліції України