Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Трьом екс-працівникам банку оголошено про підозру у шахрайстві з державними коштами

В ході реалізації протиправної діяльності група осіб до складу якої входили колишні співробітники зазначеної банківської установи, діючи за попередньою змовою з групою осіб, до якої входили діючі співробітники Міністерства охорони здоров'я України, з корисливих мотивів, з метою вчинення шахрайських дій здійснили проведення незаконних операцій з використанням банківських платіжних карток ПАТ КБ "Приватбанк".

Схема злочинної діяльності полягала у тому, що зловмисники купували підприємства з ознаками фіктивності, яким банк видавав для здійснення господарської діяльності POS-термінали для розрахунків платіжними картками. Шахраї через зазначені POS-термінали проводили фіктивні угоди по продажу різноманітних товарів, а після зарахування коштів на рахунок фіктивних підприємств знімали готівку в банкоматах на території міста Києва за допомогою картки-ключ. У подальшому учасники злочинної групи за допомогою вищевказаних POS-терміналів та підконтрольних карткових рахунків проводили фіктивні операції, начебто по поверненню коштів. Після таких операцій, ПАТ КБ "Приватбанк" проводив операцію по поверненню коштів за рахунок власних коштів на відповідну банківську картку, з якої відбувалась оплата неіснуючого товару, оскільки на банківських рахунках фіктивних підприємств кошти вже були відсутні.

У ході проведення 15 санкціонованих обшуків на території міста Києва та Київської області вилучено понад 225 банківських платіжних карток за допомогою яких відбувалися шахрайські операції, мобільні телефони, SIM-картки операторів мобільного зв'язку, 10 POS-терміналів та чеки з них, оригінали печаток різноманітних товариств, оригінали печаток приватних нотаріусів, комп'ютерну техніку, понад 300 тис. грн., та квитанції, що підтверджують проведення злочинцями більше 50 операцій на повернення грошових коштів за допомогою POS-терміналів. Сума завданих збитків банківській установі становить понад 500 тис. грн., однак остаточна сума наразі встановлюється.

За результатами проведених обшуків трьох осіб затримано в порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання щодо обрання затриманим міри запобіжного заходу. Загалом до складу групи входило близько 20 осіб. Роль кожного з них встановить слідство. Тривають слідчі дії.