Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

У 2021 році кіберполіція провела 9 міжнародних операцій із викриття хакерських угруповань

У рамках міжнародної співпраці кіберполіцейські спільно з іноземними колегами провели понад 50 обшуків. Загальна сума збитків від протиправних дій хакерів становить 3,5 мільярди доларів США.

Наприкінці січня 2021 року кіберполіція викрила транснаціональне угруповання хакерів у розповсюдженні найнебезпечнішого та найстійкішого в світі комп’ютерного вірусу «EMOTET». Фігуранти втручалися в роботу серверів приватних та державних установ країн Європи та Сполучених Штатів Америки та завдали збитків іноземним банкам та фінустановам.

Під час слідчих дій поліцейські встановили учасників угруповання, зокрема й двох громадян України, які забезпечували належну роботу інфраструктури розповсюдження вірусу та підтримували його безперебійну діяльність. Також правоохоронці повністю блокували діяльність БОТ-мережі «Emotet», що розташовувалася на понад 90 серверах у різних країнах світу.

Минулого року в ході міжнародної поліцейської операції кіберполіцейські викрили причетних до розповсюдження вірусу-шифрувальника «Clop». За допомогою шкідливої програми-вимагача хакери криптували дані, що знаходилася на інформаційних носіях компаній у Республіці Кореї та США. Надалі за відновлення доступу вимагали гроші. Для відшкодування збитків потерпілим на майно фігурантів накладено арешт.

 

Також кіберполіція припинила діяльність одного з найбільших у світі фішингових сервісів для атак на фінансові установи різних країн та злам поштових сервісів. Фігурант спеціалізувався на розробці фішингових пакетів та адміністративних панелей для їхнього управління. Адмінпанелі дозволяли контролювати облікові записи користувачів, які зареєструвалися на скомпрометованих ресурсах та вводили свої платіжні дані. В подальшому ці дані отримували зловмисники.

У жовтні 2021 року викрили 15 учасників міжнародного хакерського угруповання, котре спеціалізувалося на кібератаках з використанням вірусів-шифрувальників. Фігуранти криптували дані міжнародних компаній, а за відновлення доступу вимагали викуп у криптовалюті.

Восени минулого року встановлено групу хакерів, котрі розробили та використовували шкідливе програмне забезпечення для криптування даних.
Фігуранти завдали збитків більш ніж 100 міжнародним корпораціям. Серед потерпілих – відомі світові енергетична та туристична компанії, а також розробники техніки.

Загалом минулого року проведено 9 міжнародних операцій спільно з правоохоронцями США, Нідерландів, Франції, Німеччини, Великобританії, Норвегії, Ізраїлю, Кореї, Швейцарії, за підтримки Інтерполу, Європолу та Євроюсту.

Департамент кіберполіції Національної поліції України