Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

У 2020 році кіберполіція провела 10 міжнародних поліцейських операцій із викриття «хакерських» угруповань – Олександр Гринчак

Учасники цих угруповань завдали збитків країнам Європейського союзу, Великої Британії та США на суму понад 300 мільйонів доларів. Про це йшлося під час робочої наради із підбиття підсумків роботи Департаменту кіберполіції у 2020 році.

Участь у нараді взяв перший заступник Голови Національної поліції України Євген Коваль та керівник Департаменту кіберполіції Олександр Гринчак.

Євген Коваль зазначив, що кіберполіція прогресує та напрацьовує авторитет не лише в межах Національної поліції, а й серед правоохоронців світу.

«Сьогодні Департамент кіберполіції – це високий рівень не тільки підрозділу, що протидіє злочинам у сфері високих інформаційних технологій, а й підрозділу кримінальної поліції, який готовий сприяти іншим підрозділам поліції у протидії злочинності. Результат, який заслуговує на окрему увагу, – упродовж минулого року кіберполіцією, вперше за історію її існування, задокументовано дві злочинні організації. Учасники однієї з них налагодили канали розповсюдження психотропних речових за допомогою Інтернету, учасники іншої – спеціалізувалися на зламі електронних систем шляхом брутфорсу та збували продукти зламу у DarkNet», - повідом перший заступник Голови Нацполіції.

Олександр Гринчак повідомив, що підрозділ успішно працює у кількох напрямках:

«Ми успішно розкриваємо та попереджаємо злочини, пов’язані з онлайн-шахрайством, крадіжками грошей з банківських рахунків громадян, розповсюдженням комп’ютерних вірусів, викраденням хакерами конференційної інформації, онлайн-торгівлею наркотиками. Ми протидіємо піратству та поширенню протиправного контенту. Окремий напрямок нашої роботи – інформування населення про кіберзагрози та надання їм практичних рекомендацій з кібергігієни».

Також керівник кіберполіції зазначив, що одним з пріоритетних завдань підрозділу є надання якісної допомоги громадянам, які постраждали від кіберзлочинців:

«Для цього минулого року ми запустили безкоштовну телефонну лінію підтримки. За 9 місяців її функціонування до кіберполіції надійшло понад 100 тисяч дзвінків громадян. Крім цього, понад 40 тисяч звернень надійшли за формою зворотного зв’язку». 

Загалом минулого року кіберполіція провела 10 міжнародних поліцейських операцій щодо викриття «хакерських» угруповань, які завдали збитків країнам Європейського союзу, Великої Британії, США на суму понад 300 мільйонів доларів.

Упродовж 2020 року було затримано 326 осіб онлайн-шахраїв, які ошукали понад 26 тисяч громадян. Потерпілим забезпечено відшкодування майже 190 мільйонів гривень. Завдяки зусиллям правоохоронців у 2020 врятовано 47 дітей та заарештовано 13 осіб, причетних до створення та розповсюдження порнографічного контенту за участі дітей. Припинено 62 факти порушення інтелектуальних прав.

Повідомити до кіберполіції про вчинений злочин через форму зворотного зв'язку на сайті: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ . Також можна надіслати листа на електронну пошту [email protected]  або зателефонувати до сервісного центру кіберполіції 0800 50 51 70.

Департамент кіберполіції Національної поліції України