Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

У 2018 році кіберполіція задокументувала більше 200 випадків розповсюдження у мережі Інтернет дитячої порнографії

Про це розповів заступник начальника Департаменту кіберполіції Віталій Чубаєвський під час конференції щодо протидії торгівлі людьми в умовах сучасності, яка розпочала свою роботу сьогодні, 6 червня, у місті Одеса.

За словами Віталія Чубаєвського, за чотири місяці 2018 року працівники Департаменту кіберполіції Національної поліції України виявили 224 кримінальних правопорушення, передбачених статтею 301 (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) КК України. Для порівняння, за аналогічний період 2017 року було виявлено близько сотні злочинів цієї категорії.

Віталій Чубаєвський додав, що така динаміка пов’язана з тим, що все більше злочинів вчиняються з використанням сучасної інженерії. Для приховання своїх злочинних дій зловмисники все частіше використовують сучасні технології та засоби анонімізації.

“З кожним роком кількість таких злочинів у всесвітній мережі зростає. При цьому не завжди жертви добровільно беруть участь у сексуальних стосунках. В окремих випадках їх змушують до цього, застосовуючи психологічний або фізичний тиск”, - зазначив заступник керівника Департаменту кіберполіції.

Він додав, що у контексті сексуальної експлуатації, соціальні медіа дозволяють зловмисникам отримувати доступ до потенційних жертв і значно спрощують їх вербування. Так, нещодавно кіберполіція викрила чоловіка у примушуванні дітей до створення порнографічних зображень у соцмережах.

За словами Віталія Чубаєвського організація сексуальної експлуатації через Інтернет проявляється у нових формах. До таких можна віднести організацію діяльності веб-студій, що дозволяють переглядати порнографічні зображення в режимі онлайн абсолютно анонімно. Нерідко до такої діяльності залучаються і неповнолітні, вважаючи такий заробіток легкодоступним. Так, у 2018 році працівники Департаменту задокументували декілька випадків залучення неповнолітніх дівчат до роботи моделей у веб-порностудіях.

“Ми повинні приділяти особливу увагу питанням інформування громадськості з цього приводу. Широкомасштабна інформаційна кампанія дозволить створити умови нетерпимості до будь-яких спроб залучення дітей у сексуальне рабство”, - зазначив він.

Круглий стіл на тему “Виявлення, попередження та розслідування злочинів торгівлі людьми, вчинених із застосуванням інформаційних технологій” розпочав свою роботу сьогодні, 6 червня, у місті Одеса. Захід відбувся за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні за участі керівників підрозділів Причорноморського регіону Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми та Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Фото: Андрій Кравченко