Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

У 2024 році поліцейські впроваджують нові стратегії протидії шахрайським схемам

Шахрайство - один з найпоширеніших видів злочинів, який становить понад 20 відсотків від усієї злочинності. Аби захистити громадян, у 2024 році поліцейські впроваджують нові стратегії протидії шахраям. Про це повідомив заступник Голови Нацполіції - начальник кримінальної поліції Андрій Нєбитов під час тематичної наради НПУ.

 

У нараді взяли участь начальник Департаменту кіберполіції Юрій Виходець, начальник Департаменту карного розшуку Вадим Дзюбинський, начальник Департаменту кримінального аналізу Роман Бутко, начальник Департаменту оперативно–технічних заходів Володимир Єрофєєв, заступники начальників - начальники кримінальної поліції головних управлінь Національної поліції в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, областях та м. Києві.

Андрій Нєбитов зазначив, що на тлі збройної агресії рф, в державі з’явилося безліч нових шахрайських схем. Найбільш поширеними способами вчинення шахрайства є недоставляння товару, придбаного у невідомих покупців через відомі соціальні мережі в інтернеті з повною або частковою передплатою, використання фішингових посилань (отримання аутентифікаційних даних банківських карток під виглядом працівників банків) та дзвінки від нібито правоохоронців і медиків з повідомленнями про надання допомоги близькому родичу: «ваш син в біді», «ваші родичі стали учасниками ДТП».

Часто серед жертв злочинців військовослужбовці та волонтери, родини загиблих захисників і внутрішньо переміщені особи. У 2023 році Нацполіцією зареєстровано понад 80 тисяч шахрайств. 

Розкриття шахрайських схем – це завжди послідовна робота всіх служб, зокрема карного розшуку, слідства, кіберполіції, підрозділів кримінального аналізу. Кримінальна поліція розробила стратегію щодо протидії шахрайствам на 2024 рік. Вона передбачає розвиток системи документування таких злочинів і впровадження нових інструментів боротьби з шахраями.

«Серед пріоритетів - боротьба з організованими групами та злочинними організаціями, оперативне виявлення та блокування фішингових сайтів, виявлення телефонних та інтернет-шахраїв. Більш масштабною стане співпраця з банківськими установами, провайдерами, Держспецзв'язком, Державною кримінально-виконавчою службою», - зазначив заступник Голови Нацполіції.

Крім того, поліція продовжує широку просвітницьку кампанію на всіх інформаційних платформах, щоб убезпечити людей від аферистів. Специфіка всіх шахрайських схем – змусити людину добровільно віддати гроші. Тому найефективніший захист від шахраїв - пильність і негайне інформування про порушення правоохоронців.

Департамент комунікації 

Національної поліції України