Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

У Києві правоохоронці затримали іноземця за незаконне зняття грошей з банківських карток громадян

Зловмисник використовував скімінгове обладнання для зчитування даних банківських карток. Далі він виготовляв компрометовані картки, з яких знімав готівку. Таким чином він привласнив близько пів мільйона гривень. Фігуранту загрожує до восьми років за ґратами. 

Співробітники Управління протидії кіберзлочинам в місті Києві спільно зі слідчими Дніпровського управління поліції викрили іноземного громадянина у шахрайстві.

Кіберполіцейські встановили, що 33-річний чоловік виготовляв та встановлював у банкомати скімінгові пристрої для зчитування інформації з банківських карт. Далі завдяки приладу для програмування магнітних стрічок карт, він створював компрометовані банківські картки клієнтів, з яких знімав готівку.

Попередньо встановлено, що таким чином зловмисник привласнив близько пів мільйона гривень.

За місцем мешкання фігуранта працівники поліції провели обшук. Вилучено мікро-відеокамери, пристрої для зчитування банківських карт та інструменти для їх виготовлення, накладки для кріплення скімінгових пристроїв, банківські картки, мобільні телефони та сім-карти. Усе вилучене направлено на проведення відповідних експертних досліджень.

Наразі фігуранта затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Вирішується питання щодо оголошення підозри та обрання Слідчі дії тривають.

Процесуальне керівництво у справі здійснює Київська прокуратура №4.

Аби мінімізувати ризики викрадення коштів з вашої банківської картки кіберполіція радить:

-   користуватися банкоматами, розташованими в відділеннях банків і великих гіпермаркетах, встановленими в людних місцях, де складно непомітно змонтувати пристрої для шахрайства;

-   уважно оглядати банкомат перед тим, як вставити карту в картоприймач. Якщо ви помітили невідповідність окремих елементів апарату за кольором або підозрілі деталі, то краще надати перевагу іншому банкомату;

-   періодично змінювати PIN-код банківської картки;

-   не передавати банківську картку стороннім особам під час розрахунків в закладах харчування, магазинах тощо.

Департамент кіберполіції
Національної поліції України