Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

У Києві судитимуть організовану злочинну групу за нанесення банку понад 1,5 мільйона гривень збитків

Фігуранти за допомогою скімінгових пристроїв виготовляли дублікати банківських карток, з яких надалі знімали готівку. Правоохоронці завершили  досудове розслідування. Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Несанкціоноване втручання в роботу та спричинення збитків державному банку викрили співробітники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції у вересні 2020 року.

Група зловмисників виготовляла спеціальні скімінгові пристрої, які копіювали дані магнітних стрічок банківських карт. Ці пристрої фігуранти встановлювали у шатер картоприймача банкоматів. Разом з тим – встановлювали мінікамери, направлені на пін-клавіатуру, які записували введену інформацію.

Надалі учасники групи виготовляли дублікати карток, з яких провели близько чотирьох тисяч операцій обготівкування. Таким чином державному банку було нанесено понад 1,5 мільйона гривень збитків.

Фігурантам оголосили про підозру за ч. 3 ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення організованою групою), ч. 2 ст. 200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками, обладнанням для їх виготовлення), ст. 231 (Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю), ч. 3 ст. 359 (Незаконні використання спеціальних технічних засобів отримання інформації), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено. Обвинувальний акт правоохоронці скерували до суду.  Процесуальне керівництво здійснював Офіс Генерального прокурора України.

Департамент кіберполіції Національної поліції України