Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Учасник міжнародного хакерського угруповання постане перед судом за вірусні атаки на фінустанови

У результаті злочинної діяльності хакерів фінустанови країн Європи зазнали понад 100 мільйонів гривень збитків. Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт щодо учасника угруповання.

29-річного зловмисника викрили працівники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції в ході міжнародної спецоперації з правоохоронцями Великобританії.

Фігурант приймав замовлення на модифікацію шкідливого програмного забезпечення типу вірусів-шифрувальників, які використовували хакерські угруповання у протиправній діяльності. Потрапивши на комп’ютерну техніку такі програми зашифровують інформацію. Надалі за відновлення доступу до даних зловмисники вимагають викуп.

Атаки хакерів були націлені на фінансові установи країн Європи. За попередніми даними, збитки сягають понад 100 мільйонів гривень.

Крім цього, хакери-вимагачі створювали так звані "сайти витоку інформації", де публікували конфіденційні дані компаній, які відмовлялися платити викуп за розшифровку даних.

За результатами комп'ютерно-технічних експертиз на техніці зловмисника виявлено сотні різноманітних шкідливих програмних продуктів, які модифікувалися та шифрувалися для обходження антивірусних програм.

Хакеру повідомили про підозру за  ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує до двох років позбавлення волі. Досудове розслідування завершено, обвинувальний акт скеровано до суду.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора України.

Департамент кіберполіції Національної поліції України