Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

В Україні посилять відповідальність за вчинення правопорушень, пов’язаних із дитячою порнографією

В Україні посилять відповідальність за вчинення правопорушень, пов’язаних із дитячою порнографієюПротиправні посягання відносно дітей в Інтернеті каратимуться позбавленням волі на строк від 8 до 15 років.

Вчора, 5 листопада, Верховна Рада України у першому читанні ухвалила проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської конвенції)". У розробці положень зазначеного  законопроєкту брали участь і співробітники кіберполіції.

Кримінальний кодекс України передбачатиме відповідальність за домагання дитини для сексуальних цілей, за свідоме одержання доступу до дитячої порнографії, володіння нею, її придбання, ввезення, виготовлення, збут або розповсюдження, а також за проведення видовищного заходу сексуального характеру за участю неповнолітньої особи.

«Департамент кіберполіції є основним суб’єктом протидії сексуальній експлуатації дітей в мережі Інтернет. Внесення змін до Кримінального кодексу України є правовим механізмом, який надасть кіберполіцейським можливість  реагувати на випередження.  Оскільки, як показує досвід, особи, які проявляють інтерес до дитячої порнографії, схильні до вчинення сексуальних злочинів відносно дітей у реальності», - зазначив начальник відділу протидії злочинам у сфері обігу протиправного контенту і телекомунікацій Департаменту кіберполіції Андрій Мірошниченко.
Варто зазначити, що до цього взагалі не була передбачена відповідальність за свідомий доступ до дитячої порнографії. А за створення та розповсюдження таких матеріалів зловмисникам загрожувало від 5 до 10 років позбавлення волі.

Департамент кіберполіції Національної поліції України