Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

«Вам телефонують із банку»: на Харківщині учасників злочинної групи судитимуть за телефонне шахрайство

У розмовах із громадянами фігуранти дізнавалися дані їхніх карток і надалі привласнювали гроші з рахунків. За скоєне учасникам угруповання може загрожувати до 12-ти років ув’язнення. 

Шахрайську діяльність викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам спільно зі слідчими Харківщини в березні цього року. 


Правопорушники телефонували громадянам від імені працівників банків, вимагаючи виконати певні дії для розблокування рахунку. Під приводом «захисту рахунку» вони дізнавалися конфіденційну інформацію щодо банківських карток: номер картки, CVV-код, PIN-код та термін дії. Використовуючи зібрані відомості, вони привласнювали гроші з рахунків потерпілих. 

 


У березні цього року в оселях фігурантів працівники поліції провели обшуки та вилучили мобільні телефони, 25 банківських карток, понад 100 сім-карт та гроші. 


Зловмисникам оголосили про підозру за ч. 3, 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.


Слідчі поліції Харківщини під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури завершили досудове розслідування. Обвинувальний акт направлено до суду. Підсудним може загрожувати до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.


Викриттю зловмисників сприяли співробітники служби безпеки оператора мобільного зв’язку ПрАТ «ВФ Україна».


Кіберполіція рекомендує не повідомляти стороннім дані банківських карток, особливо CVV-код, термін дії картки та коди з SMS від банку або оператора зв’язку. Памʼятайте, що справжній працівник банку ніколи не запитує таку інформацію.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України