Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Військовим рф, які під час окупації розстрілювали цивільних у Бучі, повідомлено підозру - Нацполіція

Слідчі управлінь організації розслідування та документування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, Головного слідчого управління Національної поліції України встановили ще чотирьох російських військових, які 27 лютого 2022 року у м. Буча розстріляли 26-річного охоронця супермаркету. Чоловік не мав зброї та не брав участі у бойових діях.

Того дня колона російської військової техніки в складі бойового порядку Першої батальйонно-тактичної групи 234-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ збройних сил рф рухалася у напрямку м. Ірпінь по вул. Вокзальній у м. Буча. У цей час лейтенант, старший офіцер першої самохідно-артилерійської батареї цієї батальйонно-тактичної групи, по радіозв’язку повідомив: «Всє, кто в чьорном — врагі», тим самим віддавши своїм підлеглим наказ ідентифікувати осіб у чорному одязі як ворогів.

Керуючись цим наказом, військові рф з автоматів розстріляли беззбройного охоронця місцевого супермаркету, який був одягнутий у чорний брендований одяг з написом «Охорона-Новус». Він зміг дістатися до підвального приміщення свого місця роботи, щоби сховатися: колеги намагалися надати йому допомогу, але від отриманих поранень чоловік помер.

Раніше у ході досудового розслідування поліцейські вже встановили військовослужбовця першої батальйонно-тактичної групи 234-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ збройних сил рф, причетного до цього злочину (посилання на попередній матеріал). Нині він перебуває у полоні і дає правоохоронцям покази щодо злочинів, скоєних окупантами. У липні 2023 року за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора йому оголосили підозру за порушення передбачених міжнародними договорами законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчиненим за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Наразі за підтримки Департаменту кіберполіції слідчі встановили ще чотирьох військових цього полку, які брали участь у розстрілі, а саме: двох командирів, заряджаючого та члена екіпажу самохідної артилерійської гармати 2С9 «Нона-С», яким за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора також повідомлено про підозру за порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За вчинення цих злочинів фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне ув’язнення.

Слідчі Головного слідчого управління Нацполіції роблять усе можливе, аби ніхто з російських воєнних злочинців не уникнув покарання.

Нагадаємо: поліція відкрила штаб документування воєнних злочинів росіян у Бучанській громаді.

Управління комунікації

Національної поліції України 

(за матеріалами Головного слідчого управління НПУ)