Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Виготовляли підробні документи для перетину кордону: на Харківщині судитимуть членів організованої злочинної групи

Кіберполіцейські викрили зловмисників, які під виглядом підготовки документів для перетину кордону ошукували чоловіків призовного віку. Правоохоронці завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт.

Правопорушників викрили кіберполіцейські Харківщини спільно зі слідчими слідчого управління області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.

Правоохоронці встановили 19-річного мешканця обласного центру, який організував злочинну схему. Молодик створив шахрайський кол-центр та залучив до його діяльності ще шість спільників.

Аферисти рекламували послуги з виготовлення  документів для виїзду за кордон у популярних соцмережах та месенджерах. Вони здійснювали онлайн-консультації для потенційних замовників щодо варіантів виїзду за кордон. Основною умовою була передплата у розмірі від 36-ти до 60 тисяч гривень із однієї особи.

Після отримання грошей на підконтрольні рахунки зловмисники надавали клієнтам фіктивні документи для перетину кордону по системі «Шлях». Один із членів угруповання здійснював їх перевезення в напрямку кордону. Однак дорогою водій висаджував потерпілих і зникав.

У квітні оперативники кіберполіції за силової підтримки бійців полку поліції особливого призначення провели обшуки за місцями мешкання фігурантів. Вилучили комп’ютерну техніку, накопичувачі даних, мобільні телефони, банківські та сім-картки, гроші, автомобіль, а також вогнепальну зброї та набої.

За результатами розслідування правоохоронцями доведено 8 епізодів злочинної діяльності. Загальна сума завданих збитків становить майже 400 тисяч гривень.

Учасникам угруповання оголошено про підозру за ч.ч. 3, 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України у складі організованої групи та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою та домашнього арешту.

Наразі обвинувальний акт щодо членів організованої злочинної групи скеровано до суду.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України