Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Виготовляли та збували підроблені документи: на Харківщині судитимуть членів організованого злочинного угруповання

Фігуранти у соцмережах продавали підроблені водійські посвідчення, технічні паспорти на автотранспорт та документи, необхідні для розмитнення авто. Правоохоронці скерували обвинувальний акт до суду. Фігурантам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Зловмисників викрили влітку минулого року кіберполіцейські Харківщини спільно зі слідчими обласного главку за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Встановлено, що організував протиправну діяльність 44-річний мешканець Кіровоградської області, який на той час відбував покарання у місці позбавлення волі за вчинення іншого злочину. До злочинної діяльності він залучив свою дружину і чотирьох виконавців.
 
Пропозиції з виготовлення підроблених документів ділки публікували через анонімні акаунти в соцмережах Instagram і Facebook. Організатор приймав замовлення, та разом з дружиною розподіляв завдання між виконавцями, котрі виготовляли «документи» і відправляли їх замовникам поштою. Вартість одного посвідчення складала 7 тисяч гривень. Оплату від клієнтів отримували на банківські картки так званих дропів. 

Проведено 21 обшук за місцями мешкання фігурантів та вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, принтери, ламінатори, банківські картки, SIM-карти, 22 пластикові картки підроблених водійських посвідчень, кілька десятків пластикових заготовок для підробки посвідчень водія, понад 280 бланків свідоцтв про закінчення закладу з підготовки водіїв, печатки та кліше з відтиском візерунку для голограм.

 Правоохоронцями доведено 13 фактів збуту підроблених документів.

П’ятьом фігурантам судом обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави.

Правоохоронці направили до суду обвинувальний акт щодо шести членів угруповання за ч. 3 ст. 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів, вчинені організованою групою), ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів, вчинені організованою групою) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України