Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Як не потрапити у пастку шахраїв під час онлайн-шопінгу – рекомендації кіберполіції

В інтернеті можна купити все, що завгодно. Просто, зручно та швидко. Втім, варто пам’ятати, що існують ризики постраждати від дій аферистів, адже продаж неіснуючих товарів – найрозповсюдженіша схема шахрайства у віртуальному просторі. Нагадуємо правила безпечного онлайн-шопінгу.

Найчастіше зловмисники ошукують громадян, продаючи неіснуючі товари на майданчиках оголошень або у соцмережах. Як правило, у таких випадках головна умова купівлі – повна або часткова переплата. На шахрайство також може вказувати й значно нижча ціна товару в порівнянні з аналогічними пропозиціями.

Ще одна поширена схема шахраїв – створення фішингових ресурсів, які зовні схожі на популярні інтернет-магазини. Сплачуючи на таких сайтах, покупець не лише залишається без бажаного товару, а й «передає» дані банківської картки аферисту. Надалі, володіючи такими відомостями, зловмисники привласнюють гроші з рахунків громадян.

Кіберполіція рекомендує дотримуватися наступних порад для безпечного шопінгу в інтернеті:

- купуйте та сплачуйте лише на перевірених ресурсах та переконайтеся у правильності URL-адреси необхідного сайту. Навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;

- надайте перевагу післяплаті, аби мінімізувати ризики шахрайського заволодіння грошима;

- не повідомляйте нікому дані своєї банківської картки (особливо CVV-код та термін дії);

- для онлайн-шопінгу краще завести окрему інтернет-картку і переказувати на неї лише суму, необхідну для оплати;

- у разі купівлі на платформі оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи та не переходьте у сторонні месенджери: туди зловмисники можуть надіслати фішингові посилання.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України