Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

З початку року кіберполіцейські ініціювали п’ять міжнародних операцій з викриття хакерських угруповань – Олександр Гринчак

Про це начальник Департаменту кіберполіції повідомив сьогодні, 12 жовтня, під час робочої наради щодо результатів роботи підрозділів Нацполіції за 9 місяців поточного року. 


Під час підбиття підсумків Олександр Гринчак особливу увагу звернув на взаємодію кіберполіції з іноземними колегами-правоохоронцями. 

«Сьогодні кіберполіція не лише допомагає підрозділам кримінального блоку у розкритті та виявленні злочинів, вчинених з використанням інформаційних технологій та мережі Інтернет, підрозділ робить акцент на взаємодії з іноземними колегами, адже кіберзлочинність немає чітко окреслених кордонів. Результатами такої співпраці стало успішне проведення п’яти міжнародних поліцейських операцій з викриття хакерських угруповань. Наші закордонні колеги на високому рівні оцінили організацію та результати проведених операцій» - повідомив Олександр Гринчак.
 
Так, на початку року кіберполіція спільно з правоохоронними органами Німеччини, США, Великобританії та Нідерландів,  викрила  та заблокувала діяльність транснаціонального хакерського злочинного угруповання з розповсюдження найнебезпечнішого і найстійкішого вірусного програмного забезпечення –  «EMOTET». В результаті діяльності хакерів іноземні банки та фінустанови зазнали 2,5 мільярда доларів збитків.

Також цього року кіберполіція викрила хакерське угруповання у розповсюдженні вірусу-шифрувальника “Clop” та нанесенні іноземним компаніям пів мільярда доларів збитків. Хакерське угруповання викрили в рамках міжнародної операції за сприяння та координації Інтерполу та спільно з працівниками правоохоронних органів США та Республіки Корея, співпраця з якими відбулася вперше.

За словами начальника Департаменту кіберполіції Олександра Гринчака, з початку цього року працівники кіберполіції ідентифікували понад 5 тисяч Інтернет-зловмисників. 

«Кіберполіція веде наступальну боротьбу, кількість злочинів, вчинених у віртуальному просторі, лише зростає. Правопорушники щоразу вдосконалюють свої схеми або ж вигадують нові. Тому ми ще й робимо акцент на превентивній роботі з населенням.Адже знання основних правил кібергігієни мінімізує ризики постраждати від злочинних дій хакерів чи інтернет-шахраїв», - підкреслив Олександр Гринчак. 

Також він повідомив, що упродовж 9-ти місяців поточного року працівники підрозділу надали кваліфіковану допомогу 48 тисячам громадян, які зверталися до кіберполіції.