Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

З початку року кіберполіція викрила понад 600 злочинів, пов’язаних із використанням віртуальних активів

 

Про це розповів начальник управління оперативно-аналітичного забезпечення та аналізу відкритих джерел Департаменту кіберполіції Євгеній Панченко. У складі делегації з України він взяв участь у міжнародному семінарі, присвяченому обговоренню механізмів арешту віртуальних активів, а також запровадження додаткових санкцій у цій сфері проти рф.  

Представники кіберполіції поділилися досвідом розслідування злочинів, пов’язаних із використанням криптовалют. З початку 2022 року кіберполіцейські розслідували понад 600 таких кейсів. Здебільшого зловмисники використовують цифрові активи для приховування та «відмивання» доходів, отриманих злочинним шляхом, купівлі-продажу заборонених товарів у Darknet. 

«Криптовалюта дає великі можливості для розвитку економіки, втім зловмисники також вдало користується перевагами цього інструменту», - зауважив Євгеній Панченко.

Під час семінару учасники обговорили міжнародний досвід регулювання ринку віртуальних активів, а також процедури їх арешту та конфіскації у разі використання зі злочинною метою.  

Захід відбувся за ініціативи Бюро Координатора економічної та екологічної діяльності ОБСЄ (OCEEA) та Управління ООН по боротьбі з поширенням наркотиків та злочинності (UNODC). Підрозділи ОБСЄ та UNODC реалізують проєкт з технічної та законодавчої підтримки уряду України, Молдови та Грузії для зменшення ризиків відмивання коштів за допомогою криптовалют та віртуальних активів. Загалом у семінарі взяли участь 20 експертів та законодавців.  

У рамках проєкту кіберполіцейські мають можливість отримати доступ до необхідних інструментів для фінансового моніторингу та розслідувань правопорушень, пов’язаних із віртуальними активами.  

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України