Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

«Заробив» понад 3,5 млн грн на викраденні даних мешканців США та Канади: кіберполіцейські Вінничини викрили хакера

Хакер створив та адміністрував кілька сайтів, де пропонував користувачам безкоштовно завантажити різноманітне програмне забезпечення. Фігурант розгорнув в інтернеті цілу рекламну кампанію для «просування» підконтрольних веб-ресурсів, а насправді викрадав і продавав персональні дані користувачів. 

Кіберполіцейські Вінницької області спільно з управлінням ДБР у м. Хмельницькому під процесуальним керівництвом Вінницької обласної прокуратури викрили хакера, який за допомогою шкідливого програмного забезпечення викрадав і продавав персональні дані жителів Канади і США. Зловмиснику повідомлено про підозру.

Правоохоронці встановили, що 31-річний мешканець Вінничини створив шкідливе програмне забезпечення для викрадення персональних даних з операційної системи Android. Отриману конфіденційну інформацію зловмисник у подальшому використовував для зламу акаунтів сервісів Google. 

Для поширення свого вірусу хакер створив та адміністрував кілька сайтів, де пропонував користувачам безкоштовно завантажити різноманітне програмне забезпечення. Фігурант розгорнув в інтернеті цілу рекламну кампанію для «просування» підконтрольних веб-ресурсів.  

Після встановлення модифікованих чоловіком програм, комп’ютери жертв інфікувалися шкідливим програмним кодом. У такий спосіб зловмисник отримував доступ до банківських рахунків, систем онлайн-банкінгу та інших персональних даних.


   

У подальшому підозрюваний продавав викрадені дані особам, зацікавленим у привласненні заощаджень жертв. Із замовниками зловмисник контактував через російський номер телефону. Оплату отримував у біткоїнах і виводив кошти на свою банківську картку та картку дружини.

Відомо, що до своєї діяльності вінничанин залучив спільників з даркнету, особи яких наразі встановлюються.

14 лютого правоохоронці за силової підтримки спецпризначенців «КОРД» ГУНП у Вінницькій області провели 3 обшуки, в результаті яких, серед іншого, вилучено автомобіль марки Mercedes-Benz GLE, ринкова вартість якого становить приблизно 2,5 мільйона гривень. 

Встановлено, що чоловік почав займатися злочинною діяльністю в 2017 році. А з 2021 року перейшов до масового фішингу. За попередніми даними, у такий спосіб він «заробив» щонайменше 3,5 мільйона гривень. Постраждалими через його дії стали жителі Сполучених Штатів Америки та Канади.

Хакеру оголошено про підозру за ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних систем, електронних комунікаційних мереж); ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального Кодексу України. 

Підозрюваному загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі Вінницький міський суд вирішує питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що багато шахрайських схем ґрунтуються на заволодінні обліковими записами у соцмережах, месенджерах та інших онлайн-сервісах. Саме тому важливо забезпечити їхній максимальний захист. Кіберполіція підготувала поради, яких слід дотримуватися при створенні паролів і користуванні обліковими записами.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України