Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Жителя Дніпропетровщини судитимуть за злам облікових записів українських вебресурсів

 

Фігурант створив шкідливе програмне забезпечення призначене для автоматичного підбору паролів користувачів різних ресурсів. Дані скомпрометованих облікових записів він формував у бази, які продавав на хакерських форумах. За скоєне чоловікові може загрожувати до восьми років за ґратами. 

19-річного молодика, який створив для протиправного використання шкідливе програмне забезпечення, викрили співробітники кіберполіції Дніпропетровщини спільно зі слідчими ГУНП області та працівниками Правобережної окружної прокуратури Дніпра.
 
Принцип дії розробки фігуранта полягав у підборі облікових даних методом brute force. Спеціалізувався чоловік на отриманні доступу до акаунтів сервісів електронної пошти, торговельних, рекламних, медійних ресурсів. Дані він перевіряв на відповідність, формував у бази й продавав на хакерських форумах. 

Під час обшуку в оселі правопорушника кіберполіцейські виявили скомпрометовану конфіденційну інформацію понад мільйона облікових записів  громадян України. 

Фігурантові оголосили підозру за ч. 3 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж), ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального кодексу України. Підозрюваному може загрожувати від трьох до восьми років позбавлення волі. 

Правоохоронці завершили досудове розслідування, обвинувальний акт скеровано до суду. 

Кіберполіція рекомендує громадянам використовувати складні паролі, які містять цифри, знаки, літери верхнього і нижнього регістрів та не використовувати однаковий пароль для декількох ресурсів. Якщо на сервісах є функція двофакторної автентифікації – налаштуйте її для додаткового захисту облікових записів. 

Департамент кіберполіції Національної поліції України