Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Звіт про результати роботи Департаменту кіберполіції у 2022 році

Новітні можливості інформаційних технологій та їх стрімкий ріст у всьому світі, дедалі активніше застосовуються у різних сферах діяльності, видозмінюючи їх і надаючи соціальному та людському розвитку нових якостей, що у свою чергу, спонукає злочинців також звертати увагу на ІТ-сферу, використовувати її функціонал у протиправній діяльності.

Законом України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» визначено та розмежовано повноваження державних органів у сфері забезпечення кібербезпеки. Зокрема, Національна поліція України забезпечує захист прав і свобод людини і громадянина, інтересів суспільства і держави від кримінально протиправних посягань у кіберпросторі; здійснює заходи із запобігання, виявлення, припинення та розкриття кіберзлочинів, підвищення поінформованості громадян про безпеку в кіберпросторі.

У структурі Національної поліції України функціонує Департамент кіберполіції, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері боротьби з кіберзлочинністю, сприяє іншим підрозділам Нацполіції у попередженні, виявленні та припиненні кримінальних правопорушень. Однією із головних місій кіберполіції є створення безпечного кіберсередовища для активних користувачів Інтернету.

Результати роботи Департаменту кіберполіції у 2022 році:  

  • Протидія організованій злочинності 

Припинено діяльність 23 організованих груп і злочинних організацій, що діяли в кіберпросторі. До складу зазначених угруповань входив 81 учасник (23 – організаторів та  51 – активний виконавець), якими вчинено 269 кримінальних правопорушень (у тому числі 240 тяжких та особливо тяжких), з яких:
178 – шахрайств, 59 – у сфері використання електронно-обчислювальних машин, 12 – у сфері обігу наркотичних засобів, 3 – за ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою, а також участь у ній) Кримінального кодексу України, 2 – крадіжок, 3 – у сфері господарській діяльності (легалізації (відмиванню) майна, одержаних злочинним шляхом), 1 – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Кримінальні провадження щодо протиправної діяльності зазначених злочинних угруповань скеровано до суду. 

  • Виявлення кримінальних правопорушень

У 2022 році кіберполіцейськими здійснювалось супроводження 5 тис. кримінальних правопорушень, виявлено 2,3 тис. кіберзлочинів, повідомлено про підозру 1 тис. особам за вчинення 2,3 тис. кримінальних правопорушень. Затримано понад 100 кіберзлочинців, задокументовано та притягнуто до відповідальності 30 педофілів та 10 хакерів. До суду з обвинувальними актами скеровано 2,7 тис. кримінальних правопорушень за обвинуваченням 840 осіб.

  • Міжнародна співпраця 

Кіберполіцейськими ініційовано та забезпечено активну участь у проведенні 9 міжнародних поліцейських операцій, за результатами яких задокументовано протиправну діяльність  учасників хакерських угрупувань, з яких 6 успішно реалізовано.

Як приклад, проведено міжнародну поліцейську операцію, відносно учасників злочинного угрупування, які під брендами понад 10 компаній, під виглядом торгівлі цінними паперами (акції, облігації, ф’ючерси, опціони) на фінансових ринках, шахрайським шляхом заволодівали коштами громадян Швеції, Нідерландів, Німеччини, Латвії, Іспанії, та інших країн Європи.  Встановлено, що від діяльності компаній завдано загального збитку фізичним особам на 70 млн. доларів США. Проведеними заходами встановлено ІР-адреси, та ряд осіб які безпосередньо здійснюють злочинну діяльність в даних компаніях та працюють в так званих колл-центрах на території України.

Також, кіберполіцейські спільно із правоохоронцями інших держав провели операцію щодо розслідування незаконних дій користувачів домену, який  надавав шахраям послуги спуфінгу. У такий спосіб зловмисники могли змінювати номер телефону, щоб це виглядало так, ніби телефонує банк і в той же час дозволяє роботизованому голосу читати сценарій. Обидві ці служби використовуються для введення в оману та спонукання особи до введення одноразового паролю (OTP) у власному телефоні. Пароль перехоплюється та передається зловмиснику, який отримує можливість контролювати банківський рахунок. За період здійснення протиправної діяльності за допомогою послуги спуфінгу тільки цей домен (50 тис. користувачів) надав можливість «заробити» 3,5 млн. фунтів стерлінгів на підписках. Збитки понад 4,5 тис. ошуканих осіб склали 43 млн. фунтів стерлінгів. Діяльність зазначеного домену припинено.

До проведення міжнародних поліцейських операцій залучалися колеги з правоохоронних органів США, Великобританії, Бельгії, Казахстану та інших держав. Загальна сума збитків спричинених діяльністю транснаціональних хакерських угрупувань склала понад 120 млн. доларів США. Припинено діяльність низки так званих Call-центрів, вебресурсів, серверів за допомогою яких здійснювалось розповсюдження шкідливих програмних засобів, вилучено комп’ютерне та серверне обладнання.

  • Взаємодія з громадянами 

Кіберполіція є постійним ініціатором та учасником інформаційних кампаній спрямованих на профілактику та протидію кіберзлочинності. На постійній основі здійснюється інформування громадян про діяльність підрозділу, а також про загрози й виклики, які чатують на користувачів в мережі Інтернет, надаємо поради, як не стати жертвами кіберзлочинів. 

Для ефективнішої комунікації та надання кваліфікованої допомоги населенню, впроваджено телефонну інформаційну підтримку за номером 0800505170. У 2022 році до підрозділу надійшло 70 тис. звернень громадян, з яких через форму «Зворотного зв’язку» Департаменту (вебсайт кіберполіції) – 62,8 тис. звернень.

Працівники "Call-центру" кіберполіції упродовж минулого року опрацювали понад 178 тис. телефонних дзвінків, з яких: вхідних - 84,5 тис. та вихідних дзвінків - 94 тис. щодо надання інформації громадянам про дотримання кібергігієни, допомоги у користуванні електронними сервісами, порядку та стану розгляду поданого електронного звернення. 

  • Протидія інформаційній агресії рф

З початку повномасштабної військової агресії рф проти України Кіберполіція бере активну участь у протидії державі-терористу у віртуальному просторі. Зокрема, спільно з волонтерами створено проєкт «МРІЯ» для протидії ворогу на інформаційному фронті. Результатом співпраці є блокуванням понад 20 тис. осередків ворожої дезінформації.

На каналі https://t.me/stoprussiachannel щоденно надаються онлайн-завдання для підписників, які готові дати відсіч ворогу. Суть функціонування такої діяльності полягає в припиненні функціонування ворожих ресурсів. Інструкції залученим особам до роботи для боротьби на інформаційному фронті додаються у самій екосистемі. Кількість підписників на каналі на кінець 2022 року становила більше 428 тис. осіб.

Створено Telegram-бот «Народний месник», де громадяни можуть зручно та швидко повідомити правоохоронців про ворожі дії. Зокрема про ворожі мітки, рух техніки/живої сили окупанта, нерозірвані снаряди, мародерів та колаборантів. Громадяни, які мають камери зовнішнього відеоспостереження, де перебувають окупанти, можуть надати доступ до відео правоохоронцям, слідуючи інструкціям у боті.

 

Інтернет – це поле бою і перемога можлива лише при спільній роботі та довірі одне одному!

 

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України