Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція затримала злочинну групу, яка спустошила українські банки на пів мільйона гривень

Зловмисники встановлювали спеціальне обладнання на банкоматах розташованих в іноземних курортних містах, за допомогою якого вони зчитували інформацію з банківських карток відпочивальників. Використовуючи виготовлену копію скопійованих карток зловмисники спустошували банківські рахунки громадян.

Троє мешканців Києва організували шахрайську схему, за якою викрадали гроші з банківських рахунків клієнтів іноземних та українських банків. Організатором злочинної групи виявилася 25-річна киянка, яка залучила до протиправної діяльності двох спільників – 21-го та 30-ти років. 

Першочергову інформацію про злочин працівники кіберполіції отримали від служби безпеки АТ КБ «ПриватБанк». Працівники Департаменту кіберполіції̈ спільно зі слідчими Деснянського управління столичної поліції, із залученням спецпризначенців КОРД, провели спецоперацію та затримали усіх учасників злочинної групи. При цьому організатора було затримано під час чергової «оборудки»: жінка саме намагалася отримати кошти у столичному банкоматі за допомогою підробленої банківської картки.

Під час проведення зовнішнього огляду правоохоронці виявили у зловмисників підроблені банківські та накопичувальні картки. У помешканні учасників злочинної групи виявлено близько 200 підроблених карт з нанесеною банківською інформацією. Також, поліцейські вилучили комп’ютерну техніку з дампами банківських карт, пристрій для нанесення інформації̈ на магнітну полосу, бойові патрони калібру 7.62 та 9 мм та мобільні телефони, які зловмисники використовували під час вчинення злочинів.

Попередньо встановлено, що збитки від діяльності цієї злочинної групи тільки для одного із банків сягають більш як пів мільйона гривень.

За даним фактом розпочато три кримінальних провадження: за ч. 3
ст. 190 (шахрайство), ч. 2 ст. 200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) та ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України. Затриманим загрожує до восьми років ув’язнення.

Водночас, кіберполіція наголошує на необхідності дотримання правил безпеки при використанні банківської картки для унеможливлення вчинення злочинцями подібних злочинів. Для цього радимо:

- під час зняття готівки в банкоматах завжди прикривайте верхньою рукою PIN-клавіатуру, це убереже Вас від заволодіння PIN-кодом платіжної банківської картки;

- зверніть увагу на цілісність, колір та щільне прилягання частин банкомату до його корпусу, сліди на частинах банкомату від клею чи інших речовин, а також наявність невідомих пристроїв, направлених на PIN-клавіатуру;

- використовуйте банкомати, які розміщені всередині відділень банківських установ;

- в разі виникнення підозри, що ваша картка потрапила у скіммінговий пристрій, негайно зателефонуєте до call-центру банку та заблокуєте платіжну картку

- у разі виїзду за кордон, повідомте до банку країну в яку від’їжджаєте на відпочинок, зменшіть ліміт зняття коштів в банкоматах

- використовуйте за кордоном банківські картки з нульовим балансом на які (за необхідністю) переказуйте з основного рахунку кошти, ідентичні сумі, яка необхідна для разового використання.

Нагадаємо, кіберполіція запустила кампанію з обізнаності про кібербезпеку.